COVID-19 pandemic and its influence on urban gastronomy. The example of Vistula Boulevards in Warsaw (Poland)

Authors

  • Monika Kordowska Uniwersytet Warszawski
  • Anna Poreda Uniwersytet Łódzki

DOI:

https://doi.org/10.24917/20801653.362.14

Keywords:

COVID-19 pandemic, gastronomic facilities, gastronomy services, restrictions, Poland, Vistula River Boulevards, Warsaw

Abstract

Restrictions caused by the COVID-19 pandemic impacted the whole domestic economy, including the gastronomy sector. As a result restaurants had to change their operating models even to the extent of adjusting their interior designs. Changes were observed in the distance between dining tables, additional screens inside restaurants, as well as additional outside spaces. In some cases, the long-term closure resulted in liquidation. The Vistula Boulevards in Warsaw (Poland) are a well-known place for socialising and recreation, complemented by a varied food offer. The below study aims to present the changes which affected restaurants located on the Vistula river banks during the COVID-19 pandemic (in 2020 and 2021) compared with the previous period of 2018-2019. The results of the studies indicate that the number of restaurants, bars or gastronomic points (fast food) located on the Vistula Boulevards has changed only slightly. This can be attributed to seasonality, type of establishment (e.g. bar, restaurant, or gastronomic point), type of venue (for instance building or barge), as well as added value such as additional entertainment or recreation.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Monika Kordowska, Uniwersytet Warszawski

 

Monika Kordowska, PhD, University of Warsaw, Chair of Tourism Geography and Recreation, PhD of social sciences in the discipline of Socio­‑Economic Geography and Spatial Planning. Research interests oscillate in the field of tourism, especially nature based tourism, sustainable development, local development, and recently also gastronomy.

Anna Poreda, Uniwersytet Łódzki


Anna Poreda, MSc, University of Łódź, Institute of Urban Geography, Tourism Studies and Geoinformation, Master of Geographical Sciences with a specialisation in tourism and recreation, graduate of doctoral studies in the process of writing a dissertation entitled: “The importance of the food and beverage services of hotels in Poland”. Research interests oscillate in the field of culinary tourism, hotel gastronomy, conference tourism and hospitality.

References

Abdulkadir, A. (2020). Is the Lockdown Important to Prevent the COVID-19 Pandemic? Effects on Psychology, Environment and Economy-Perspective. Annals of Medicine and Surgery, 56,

–42. doi: https://doi.org/10.30858/zer/135654

Alsetoohy, O, Ayoun, B, Abou-Kamar, M. (2021). COVID-19 Pandemic Is a Wake-Up Call for Sustainable Local Food Supply Chains: Evidence from Green Restaurants in the USA. Sustainability, 1 (16), 9234. doi: https://doi.org/10.3390/su13169234

Andruszkiewicz, A., (2007). Wisła – ściek czy skarb przyrody? Szanse dla rozwoju turystyki i rekreacji na warszawskim odcinku Wisły, Turystyka i Rekreacja, 3, 50–55.

Batat, W. (2021). How Michelin-starred chefs are being transformed into social bricoleurs? An online qualitative study of luxury foodservice during the pandemic crisis, Journal of Service Management, 32(1), 87–99. doi: https://doi.org/10.1108/JOSM-05-2020-0142

Bulwary jeszcze większe. (2022, 20 luty). Sztuka Architektury. Pozyskano z: https://sztuka-architektury.pl/article/12276/bulwary-w-warszawie-jeszcze-wieksze

Cacek, S. (2021, 10 października). Kondycja polskiej gastronomii, czyli jak COVID-19 wpłynął na finanse branż. Raport POSBISTRO 2021, POSbistroblog. Pozyskano z: https://posbistro.com/blog/pl/kondycja-polskiej-gastronomii-czyli-jak-covid-19-wplynal-na-finanse-branzy-raport

Czech, K., Karpio, A., Wielechowski, M., Woźniakowski, T., Żebrowska-Suchodolska, D. (2020). Polska gospodarka w początkowym okresie pandemii COVID-19. Warszawa: Wydawnictwo SGGW, 40–44.

Derek, M., Duda-Gromada, K., Kosowska, P., Kowalczyk, A., Madurowicz, M., (2013). Problemowe i problematyczne ABC turystyki w Warszawie, Prace Geograficzne, 134, 7–36.

Duda-Gromada, K. (2018). Tereny nad Wisłą w Warszawie jako miejsce spotkań (w opinii mieszkańców wybranych osiedli). Prace Geograficzne, 152, 67–81.

Główny Urząd Statystyczny. (2019). Rocznik Statystyczny Warszawy 2019. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych. Pozyskano z: https://warszawa.stat.gov.pl/publikacje-i-foldery/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-warszawy-2019,6,16.html

Główny Urząd Statystyczny. (2021a, 30 listopada). Pojęcia stosowane w statystyce publicznej.

Główny Urząd Statystyczny. Pozyskano z: www.stat.gov.pl/metainformacje/slownik-pojec/pojecia-stosowane-w-statystyce-publicznej/lista.html

Główny Urząd Statystyczny. (2021b). Mały Rocznik Statystyczny Polski. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych. Pozyskano z: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/maly-rocznik-statystyczny-polski-2021,1,23.html#

Główny Urząd Statystyczny. (2021c). Rocznik Statystyczny Warszawy 2021. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych. Pozyskano z: https://warszawa.stat.gov.pl/publikacje-i-foldery/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-warszawy-2021,6,18.html

Gramza-Michałowska, A., Kulczyński, B. (2021). Kierunki zmian w gastronomii w pandemii. Przemysł Spożywczy, 75(9), 12–14. doi: doi.org/10.15199/65.2021.9.2

Grochowicz, M. (2020). Sytuacja branży gastronomicznej w pierwszych miesiącach trwania pandemii COVID-19 na przykładzie Krakowa. Urban Development Issues, 67, 5–16.

Grzyb, T., (2020). Rzeka w mieści – atrakcja przyrodnicza czy kulturowa?, Turystyka Kulturowa, 5(116), 140–171.

Januszewska, P. (2019, 18 grudnia). Koniec szalonych imprez nad Wisłą? Jest światełko w tunelu.

Newsweek. Pozyskano z: https://www.newsweek.pl/polska/koniec-szalonych-imprez-nad--wisla-jest-swiatelko-w-tunelu/hmzz2yy?utm_source=fb&utm_medium=social&utm_campaign=fb_nw&fbclid=IwAR0dJr9NYV7qGJSpzX3IBnZdnfUVmNLMvHiljuR-xTqBRhtsF3qcgMeCDvw

Kamińska, O. (2020, 6 sierpnia). Nowe obostrzenia od soboty 8 sierpnia. Velonews.pl. Pozyskano z: https://velonews.pl/posts/6617-nowe-obostrzenia-od-soboty-8-sierpnia

Kondrzycka-Dąda, A., Sieradzan, M., Stanisławska, I. (2021). Bezpieczeństwo i higiena w czasie pandemii COVID-19 w miejscach użyteczności publicznej. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 70(3), 445–449.

Kozłowska, A., (2015). Wybrane wydarzenia gastronomiczne jako efekt trendów europejskich. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu. Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, 333–356.

Krukowska, R., Piotrowski, K. (2021). Budżet czasu wolnego. W: A. Zajadacz A. (red.), Uwarunkowania i plany rozwoju turystyki. Zmiany w budżecie czasu wolnego i zrachowaniach wolnoczasowych mieszkańców dużych miast w wyniku pandemii COVID-19. , Seria Turystyka i Rekreacja – Studia i Prace, 23. Poznań: Wydawnictwo Naukowe Bogucki, 28–47.

KUKBUK – media kulturalno-kulinarne. (2021, 30 listopada). Nowe restauracje 2020: Warszawa.

KUKBUK.pl. Pozyskano z: www.kukbuk.pl/artykuly/restauracje-w-warszawie-debiuty-2020/

Kulczyk, S., Kordowska M., Duda-Gromada, K., (2020), Challenges to Urban Gastronomy: Green and Blue Spaces. W: A. Kowalczyk, M. Derek (red.), Gastronomy and Urban Space. Changes and Challenges in Geographical Perspective. Szwajcaria: Springer Nature, 295–308.

Laba, T. (2020, 14 maja). Zalecenia dla restauracji pozwalają na jedzenie w lokalu. Bezprawnik. Pozyskano z: bezprawnik.pl/zalecenia-dla-restauracji/

Madeira, A, Palrão T, Mendes A. S. (2021). The Impact of Pandemic Crisis on the Restaurant Business, Sustainability 13(1), 1–40. doi: https://doi.org/10.3390/su13010040

MRPiT. (2020, 20 października). Gastronomia. MRPiT. Pozyskano z www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/gastronomia

Nowak, K. (2021, 17 luty). Warszawa. Te lokale już zamknęły się przez pandemię. Metro Warszawa. Pozyskano z: https://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,26798624,warszawa-te-lokale-juz-zamknely-sie-przez-pandemie-dziekujemy.html

Piton Hakim, M., D’Avoglio Zanetta, L., Thimoteo da Cunha, D. (2021). Should I stay, or should I go? Consumers’ perceived risk and intention to visit restaurants during the COVID-19 pandemic in Brazil. Food Research International, 141. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110152

Podstawka, Ł. (2021). Food service industry response to the covid-19 pandemic. Problems of Agricultural Economic, 367(2), 135–147. doi: https://doi.org/10.30858/zer/135654

Raport o rynku gastronomicznym 2021. (2022, 2 lutego). Pozyskano z: http://pages.posbistro.com/pl-pl/raportposbistro2021?hsCtaTracking=6e36d49d-8618-4632-a001-5b737130e770%7C6bc19e3a-e77a-4061-a14a-589cf9e85454.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii (Dz.U. z 2020 r. poz. 491 ze zm.)

Stasiak, A., (2015), Gastronomia jako atrakcja turystyczna Łodzi / Gastronomy as a tourism attraction for Łódź, Turyzm [Tourism], 25(2), 73–90. doi: https://doi.org/10.1515/tour2015-0007

Stołeczne Biuro Turystyki. (2020, 10 października). Turystyka w Warszawie Raport 2020.Warsawtour.pl. Pozyskano z www.warsawtour.pl/raporty-i-badania/

UM Warszawa. (2021, 10 sierpnia). Bulwary wiślane otwarte w całości. Jedne z najpiękniejszych w Europie? Pozyskano z: https://www.propertydesign.pl/architektura/104/bulwary_wislane_otwarte_w_calosci_jedne_z_najpiekniejszych_w_europie,14046.html

Ustawy prawo budowlane z dnia 7 lipca 1994 r. (Dz.U. 1994 nr 89 poz. 414 ze zm.)

Ustawa o żegludze śródlądowej z dnia 21 grudnia 2000 r. (Dz.U. 2001 nr 5 poz. 43 ze zm.)

VoPham, T., Weaver, M. D., Hart, J. E., Ton, M., White, E., Newcomb, P. A. (2020). Effect of social distancing on COVID-19 incidence and mortality in the US. MedRxiv. The Preprint Server for Health Sciences, 1–10. doi: https://doi.org/10.1101/2020.06.10.20127589

Wojtczuk, M. (2017, 18 grudnia). Bulwar nad Wisłą gotowy w czerwcu, ale otwarty dopiero w sierpniu. Dlaczego to tak długo trwa? Gazeta Wyborcza. Pozyskano z: https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,21981097,bulwar-nad-wisla-gotowy-w-czerwcu-ale-otwarty-dopiero-w-sierpniu.html

Wrona, A. (2021, 4 marca). Tragiczny rok zamknięcia gastronomii. Horecatrends.pl. Pozyskano z: www.horecatrends.pl/gastronomia/114/tragiczny_rok_zamkniecia_gastronomii,7112.

html

Wróblewski, P. (2021, 16 maja). Weekend otwarcia. Warszawa odżyła po zniesieniu obostrzeń. Tłumy na bulwarach. Zobaczcie zdjęcia z drona. Warszawa Nasze Miasto. Pozyskano z: https://warszawa.naszemiasto.pl/weekend-otwarcia-warszawa-odzyla-po-zniesieniu-obostrzen/ar/c1-8279898

Published

2022-06-29

How to Cite

Kordowska, M., & Poreda, A. (2022). COVID-19 pandemic and its influence on urban gastronomy. The example of Vistula Boulevards in Warsaw (Poland). Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society, 36(2), 215–230. https://doi.org/10.24917/20801653.362.14